Carbomix® – lääkehiili akuutin myrkytyksen hoitoon

Suomessa tapahtuu myrkytyksiä tai lääkeyliannostuksia vuosittain arviolta 10 000. Suurimmassa osassa myrkytystapauksista kyseessä on aikuinen, joka on nauttinut alkoholia tai lääkkeitä. Myrkytystilanteissa ovat yhä useammin taustalla perinteiset tai uudet huumausaineet.

Lasten myrkytystapaturmat ja varsinkin myrkytysepäilyt ovat myös hyvin tavallisia. Myrkytystietokeskukseen vuosittain tulevista
n. 40 000 kyselystä yli puolet koskee alle 6-vuotiaita lapsia, joista valtaosa on 1-vuotiaita.

Jos myrkky on otettu suun kautta, ensisijainen ja tehokkain hoito on lääkehiili. Sen tarkoituksena on sitoa suun kautta otettuja myrkyllisiä aineita mahalaukussa ja estää niitä imeytymästä elimistöön. Lääkehiiltä tulisi antaa mahdollisimman nopeasti myrkytystapaturman jälkeen, mieluiten 30 minuutin kuluessa.

Carbomix on lääkehiili akuutin myrkytyksen hoitoon, ja sitä saa apteekeista ilman reseptiä.

Lääkehiilen tulisi kuulua jokaisen kodin lääkevalikoimaan, jotta hätätapauksessa hiilen anto onnistuu riittävän nopeasti. Kannattaa varmistaa, että Carbomix-hiilirakeet löytyvät myös kesämökin tai muun vapaa-ajanviettopaikan lääkevarastosta, sillä etäisyys lähimpään apteekkiin saattaa olla pitkä. Tällöin lääkehiilen riittävän nopea anto myrkytystapauksessa ei ole mahdollista.

 Annostus akuutissa myrkytyksessä

  • 3 ruokalusikallista hiilirakeita/10 painokiloa
  • Esimerkiksi 10-kiloiselle 3 rkl, 20-kiloiselle 6 rkl hiilirakeita
  • Aikuisen annos: 1 pullollinen hiilirakeita (50 g)

Lasten annos valmistetaan mittaamalla sopiva lapsen painon mukainen annos hiilirakeita, jotka sekoitetaan pieneen vesimäärään. Tämän jälkeen koko annos syötetään kerralla johonkin hyvänmakuiseen sekoitettuna (esimerkiksi jäätelö, hillo, hedelmäsose tai limsa).

Saatavana ilman reseptiä apteekista

 

Jos epäilet myrkytyksen mahdollisuutta tai haluat neuvoja ja toimintaohjeita, soita Myrkytystietokeskukseen.

MYRKYTYSTIETOKESKUS
Puhelin (09) 471 977 (avoinna 24 t/vrk)
Puhelinvaihde (09) 4711
Hätätilanteessa soita hätänumeroon 112.